Story Vases av Front och Siyazamaprojektet på DesignHall i Stockholm

Nu visas Story Vases av Front och Siyazamaprojektet för Editions in Craft för första gången i Sverige i samband med utställningen History is Ongoing på DesignHall!

Invigning 2 februari 2012 kl. 18.00 – 21.00

DesignHall, Telefonplan, Stockholm

3 februari – 15 april

ons – sön kl. 12.00 – 18.00

Story Vases återger fem sydafrikanska kvinnors personliga berättelser. Beauty Ndlovu, Thokozani Sibisi, Kishwepi Sitole, Tholiwe Sitole och Lobolile Ximba bor i byar i provinsen KwaZulu-Natal i Sydafrika och är medlemmar i Siyazamaprojektet, ett kvinnokollektiv som arbetar med traditionellt pärlhantverk.

Berättelserna har dokumenterats av de svenska formgivarna Front och utgör en unik inblick i kvinnornas vardagsliv på den sydafrikanska landsbygden efter apartheid. Det är historier som sällan har berättats. Projektet började med en serie samtal i Durban med Beauty, Thokozani, Kishwepi, Tholiwe och Lobolile från Siyazamaprojektet som berättade om sina liv, män och barn med Anna, Sofia och Charlotte från Front. De delade med sig av sina förhoppningar och drömmar, de pratade om kärlek, liv och död. Berättelserna berör också allvarliga ämnen – hur HIV påverkar samhället, fattigdom, arbetslöshet och genusfrågor. Kvinnorna pratade om sin affärsverksamhet, om vad pärlhantverket betyder för dem och vad de skulle göra, eller köpa, om de hade råd.

Front och kvinnorna från Siyazamaprojektet valde tillsammans ut vissa delar av samtalen. Kvinnorna förvandlade sedan sina historier till text genom att trä glaspärlor på metalltrådar. Av trådarna gjordes vasliknande gjutformar i vilka glas blåstes.

Pärlhantverk är en viktig del av Zulutraditionen och ett sätt att uttrycka sig, kommunicera och berätta historier. Tidigare vävde man in mönster och färger i pärlarbetena, vilket fungerade som ett skriftspråk som användes för att framföra känslor och idéer till älskare och vänner. Front har använt sin konceptuella aspekt på design, material och narration för att utforska nya sätt att arbeta med Zulu-pärlhantverk i samarbete med Siyazama. Detta långsiktiga projekt breddar marknaden för kvinnornas hantverk och låter deras historier bli hörda av fler människor.

Story Vases växte fram 2010 i Durban under ett arbetsseminarium som syftade till att utveckla en ny produkt genom att dela med sig av tekniker och utbyta idéer. Det initierades och organiserades av Editions in Craft. Story Vases är en pågående serie och finns i en begränsad upplaga producerad av Editions in Craft.

Med generöst stöd från Stiftelsen framtidens kultur och IASPIS.


Advertisement

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s